Aan de slag!

Leuk dat je overweegt om Kliederkerk op te starten. We vinden het geweldig dat je wilt starten, ontdek rustig of Kliederkerk iets voor je is. Maar....

Aan de slag!

Plan nog geen datum voor je eerste Kliederkerk! Neem eerst de tijd om na te denken over een aantal fundamentele vragen, zodat je weloverwogen start met Kliederkerk.

In het starten van Kliederkerk onderscheiden we 3 fases: Beschouwen, bouwen en bestaan.

1. Beschouwen

In deze fase ga je nadenken of Kliederkerk wat voor jou en jouw gemeente is. Hierin staan de volgende vragen centraal:

· Waarom wil je met Kliederkerk starten?
· Welke vorm van missionair kerk-zijn past bij jouw gemeente?
· Wat is kenmerkend voor de doelgroep in jouw context.

Download de handleiding ‘Start een Kliederkerk’ –Deel 1 onderaan deze pagina, om aan de slag te gaan met deze vragen.

Heb je hulp nodig bij deze fase? Vind je het bijvoorbeeld lastig te beslissen wat voor manier van missionair werk bij jouw gemeente past? Of zijn de meningen hierover verschillend? Vind je het moeilijk om jouw predikant of kerkenraad mee te krijgen in het denkproces? Je kunt JOP (Jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk ) inhuren voor begeleiding.

Zo heeft JOP een bezinningsavond ontwikkeld om jouw gemeente te helpen deze drie vragen te beantwoorden. De kosten hiervan zijn 240 euro. Daarnaast biedt JOP op maat gemaakt begeleiding voor het hele traject van het opstarten van een Kliederkerk.

Voor meer informatie neem contact op met JOP: 030 - 880 14 38, info@jop.nl

2. Bouwen

Wanneer je de handleiding ‘Start een Kliederkerk’-Deel 1 door hebt genomen en nog steeds enthousiast bent om een Kliederkerk op te starten kun je jouw Kliederkerk opgeven. Ga hiervoor naar het menu links, op deze pagina, bij ‘Meld jouw Kliederkerk aan’.
Na aanmelding:

• ontvang je ‘Start met Kliederkerk–Deel 2.’ een stap voor stap handleiding om jouw eerste Kliederkerk te realiseren
  • wordt jouw Kliederkerk op www.kliederkerk.nl vermeld
  • krijg je toegang tot de Facebook groep, waar je samen met andere Kliederkerken vragen, ideeën en bemoedigingen kunt delen en op de hoogte gehouden wordt van de nieuwste ontwikkelingen
  • ontvang je een welkomstcadeau om jouw Kliederkerk nog meer kleur te geven

Met behulp van de informatie in de handleiding ‘Start een Kliederkerk’- Deel 2 kun je aan de slag gaan met het bouwen van jouw Kliederkerk. In deze handleiding staan praktische tips en onderwerpen, zoals locatie, team samenstelling, frequentie, opbouw en meer.

Ook willen wij jou helpen om op creatieve wijze invulling te geven aan de onderdelen van een Kliederkerk: samen ontdekken, vieren en eten. Dit doen we door je veel inspiratie te geven onder andere door de Pinterest pagina van Kliederkerk Nederland.

We kiezen er bewust voor geen kant en klaar programma’s aan te bieden, maar willen liever een grote hoeveelheid van bouwstenen aanreiken, zodat je een Kliederkerk kunt bouwen passend bij jouw context.

3. Bestaan

Wanneer je van start bent gegaan met jouw Kliederkerk, willen we je blijven inspireren en ondersteunen. Zo willen we jou graag in contact brengen met andere Kliederkerkers, zodat je een plek hebt om ervaringen en vragen te delen. Via de Facebook pagina wordt je ook op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen in Nederland en daar buiten.

Heb je vragen of suggesties, mail ons gerust. Zo krijgen wij gaande weg ook steeds beter een beeld hoe wij plaatselijke Kliederkerken kunnen ondersteunen.

Veel zegen op jullie weg naar een Kliederkerk in jouw omgeving!